24 Mart 2017 Cuma

Lavanta Otu ve Faydaları














Lavanta: Karabaş Otu (Lavandula stoechas)


Küçük, otsu, yarı odunsu, sürekli yeşil, çok yıllık bir bitkidir. Mavi ve beyaz renklerde çiçek açan güzel kokulu bir bitkidir; arılar için çekicidir.

Yaprakları ve çiçekleri salatalarda, soslarda, meyve tatlılarında, jölelerde ve şaraplarda lezzet verici olarak kullanılır. Bitkinin kısımları veya yağı, siyah çaylara ve bitkisel çaylara karıştırılabilir. Lavanta yağı parfüm, tuvalet suyu ve kozmetikte kullanılır.

Lavantanın Yararları


Geleneksel tıbbi bitki olarak, antispazmodikler, karbonhidratlar, diüretikler, sinir uyarıcıları ve tonikler olarak kabul edilmiştir. Kolik ve baş ağrılarına karşı halk ilaçları olarak kullanılmıştır. Lavanta esansiyel yağının antiseptik, karminatif ve spazmolitik aktiviteye sahip olduğu bildirilmiştir. Ayrıca yapraklar bir böcek kovucu olarak kabul edilir.

  • karın şişliğine ve migren ağrılarına iyi gelir.
  • Karaciğere çok faydalıdır ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • karaciğer yetmezliği, sarılık, hepatit B ve C hastalıklarında faydalıdır.
  • İdrar ve gaz söktürür.
  • Yatıştırıcı ve uyarıcı özelliklere sahiptir.
  • Romatizma ağrılarının hafiflemesinde yardımcıdır.
  • Mikrop öldürür, kokusu vücuda rahatlık ve kuvvet verir.

Lavanta Yağı


Lavanta yağı bulantı ve kusmayı önlemede yardımcıdır. Lavanta çiçeği yağı, Kapalı göze kompres yapıldığında gözü güçlendirir. Ayrıca lavanta yağı, egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi deri hastalıklarının tedavisini de destekleyicidir. Yemeklere ve salatalara 2-3 damla lavanta yağı eklenmesi halinde cinsel gücü arttırır. Lavanta yağının çok güçlü antiseptik (mikrop öldürücü) ve antibiyotik (bakteri öldürücü) etkiye de sahip olduğu vurgulanmaktadır.

Uyarı: Lavanta Yağı zehirlenme ve bir takım sağlık sorunlarına neden olabileceğinden dolayı günde 5-6 damladan fazla kullanmamak gerekir.Alkol alanlar, hamileler ve emziren anneler lavanta kullanmamalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder