
Mantarların Özellikleri
Genç mantarların renkleri, sarımsı kahverengi, gelişmiş olanlarda lammeller gül kırmızısı rengine evrilir. Mantarın bütün gelişim evrelerinde un kokusu ve un tadı duyulur.
Mantarın Morfolojik Özellikleri
Mantar Şapkası; Genç mantarlarda, şapka kenarları sapa doğru kıvrık, gelişmiş olanlarda şemsiye gibi açılır. Şapka derisi kolayca soyulabilir. Rengi, beyazdan açık kahverengiye kadar değişebilir. Şapka üstü ince ağ şeklinde lifî yapılı ipek parlaklığındadır. Büyüklüğü: 5 - 20 cm. çapındadır. Mantar Lamelleri ;Genç mantarlarda beyaz, gelişmiş olanlarda et kırmızısından gül kırmızısına kadar değişir. Fakat gelişmiş mantarlarda 1,5 cm.’ye varan lamel genişliği onu diğer mantarlardan ayırır. Sap: Beyaz renkli, lifi yapılı ve parlak görünüştedir. Genç mantarlarda içi sünger şeklinde dolgu ihtiva eder. Gelişmiş mantarlarda sapın içi oyulur. Toprak içindeki kısmında daima eğrilik göze çarpar. Sap, 4-12 cm boyunda 2-3 cm. çapındadır. Fakat bazen sapın kalınlığı 6 cm. çapa ulaşabilir. Mantarın etli kısmı; Beyaz parlak, un kokusu yanında, Eczane’ye girince duyulan ilâç kokusu, bu mantarı parmaklar arasında ezince duyulur. Etli kısmı, ağıza alıp çiğneyince, tadının hoş olmadığı görülür.Mantarın Sporları; Oldukça düzgün, beşgen veya altıgen şekilli, 8-10×7-8 mikron büyüklüğündedir.
Mantarın Faydaları
- Bağışıklı sistemine
- Kolesterol
- Kanser Tedavisi
- İltihap Önleme
- Kalp-Damar Hastalığı
Bu yukarıda saydığımız özelliklerin üstüne sayabileceğimiz bir dizi faydası daha vardır. Fakat bu yukarı da saydığımız bilimsel anlamda kanıtlanmış faydalardır.
Diğer Özellikleri
Mantarın zehirliliği konusunda, bütün mantar araştırıcıları birleşmekte, fakat mantarın öldürücü zehri olmadığı da belirtilmekte, fazla miktarda yenirse kuvvetli ishal yaptığından bahsedilmektedir.
Yetiştiği yerde çok bol bulunması nedeniyle tehlikelidir, yukarıda belirtilen özellikleriyle mantarı tanımak en uygun olan yoludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder