
Fıtık Nedir
Bir organın tamamının ya da bir bölümünün normalde içinde bulunduğu vücut bölmesinden dışarı çıkması olayıdır. Fıtık kapısı, fıtık torbası ve fıtık maddesi olmak üzere üçe ayrılır. Bazı fıtık rahatsızlıkları doğuştan gelmektedir bazıları ise sonradan kazanılır. Sonradan kazanılan fıtık genelde meslekle ilgili çalışmalar (yük kaldırma, taşıma, üfleme), idrar zoru, kuvvetli öksürük, kanama hastalığı nedenlerinden oluşur. Yüz insandan 2-7’sinde fıtık görülebilir.
Fıtık Hastalığının Tehlikeleri
Yiyecek birikmesi, iltihaplan ve yapışma. Yapışıklıkların belirtileri şunlardır: Hastalıkta gerileme görülmez, ağrı ve gerginlik hissi vardır. Kabızlık, kusma, soğuk terleme ve halsizlik oluşmaktadır.Göbek fıtık: Göbek kordonunun kesilmesinden sonra kesilen göbek kordonu göbek çevresiyle birleşmezse küçük çocuklar da göbek fıtığı oluşabilmektedir. Bağırma ve ıkınma gibi etkenler göbek fıtığının oluşumunu kolaylaştırır.
Fıtığın Belirtileri Nelerdir
Göbekte bir fındık ile yumurta büyüklüğü arasında değişen şişlik olur. Özellikle, bu durum bağırma ve ıkınma sırasında görülür.Fıtık Tedavisi
Önce göbeğin iki ucu birleştirilerek bir flasterle yapıştırılır, sonra sarılır. Eğer çocuğun yaşı 2'yi geçmiş ise çocuk ameliyat ile iyileştirilebilir. Büyüklerde, sık doğum yapan kadınlarda ve şişmanlarda görülür. Ağır vakalarda ameliyat edilmesi şarttır.Kasıkta Fıtık
Karnın erbezi torbasına geçiş noktasında doğuştan gelen bir zayıflık vardır. İçinde bağırsak ya da yağlı zarımsı doku bulunan karın zarından oluşmuş bir kese, gelişim sırasında erbezlerinin iniş yolu olan, kasık kanalına iner ve kasık fıtığını oluşturur. Genellikle sonradan oluşan kasık fıtığında, kasık kanalı bölgesi kaslarındaki bir zayıflıktan ötürü, bağırsaklar ya da omentum dışarı doğru bir şişkinlik yapar. Bu şişkinlik de karın kaslarının daha çok gevşemesine yol açar ve kastıkta ağrılı fıtığa neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder