Östrojen Hormonu ve Progesteron Hormonu
Östrojen Hormonu ve Progestoron Hormonu'nun Temel Fizyolojik Etkileri
Östrojen Hormonu'nun Temel Fizyolojik Etkileri
- Pupertide uterus ve meme bezlerinin büyümesini uyarır. Yağ depolanmasını kontrol ederek, dişi görünümünü belirler. Epifizlerin kapanmasında fonksiyoneldir.
- Menstrual siklus (döngü) sürecinde östrojenler, endometrial çoğalmaya ve vaginal epitelin olgunlaşması ile birlikte serviksten sulu mukus salgılanmasında; hipotalamus ve hipofiz üzerindeki negatif feed-back etkinliğinde ve vaginal epitelin olgunlaşmasında fonksiyoneldir.
- Gebelik sürecinde meme bezi kanal sisteminin büyümesiyle; su tutulmasıyla birlikte miyometrial hipertrofiye ve uterus (döl yatağı) kan akımının artışıyla fonksiyoneldir.
- Hücresel etkinliğiyle östrojenler, progesteron için reseptör üretiminde; reseptör üretimi nedeniyle progesterona yanıt östrojenizasyona bağımlıdır. Progesteron erkeklerdde etkisizdir.
Progesteron Hormonunun Temel Fizyolojik Etkileri
- Menstrual siklus sürecinde vücut temperatüründe Isısında artışa, salgılayıcı bir endometrium sentezine ve lökositlere sahip koyu mukus salgılanmasına neden olur. Hipotalamus bezi ve hipofiz bezi üzerinde negatif feed-back etkinliğindedir.
- Gebelik sürecinde düz kas tonusunu ve kontraksiyonlarını azaltır. Kan ısısında bir artış ve meme bezi alveolleri büyür.
- Hücresel etkinliğiyle progesteron, 17-hidroksisteroid dehidrogenaz enzimi oluşumunu uyarır. 17-hidroksisteroid dehidrogenaz enzimi target dokuda östradiolü östrona dönüştürerek onun inhibisyonuna neden our.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder